Planet je samo en. In zato so dejanja vsakega posamenznika izredno pomembna.

Green Key certifikat

Hiši Ojstrica je bil z letom 2022 podeljen certifikat Zeleni ključ. S tem se je pridružila zgolj 3700 turističnim obratom po svetu, ki se ponašajo s tem prestižnim okoljskim znakom.

Certifikat Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE. Okoljski znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Obrati vzdržujejo visoke okoljske standarde s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov.

Kako v naši hiši prispevamo k ohranjanju Logarske doline in Matere Zemlje

Od novembra 2020 vas hiša Ojstrica pričakuje prenovljena. Ker si Plesnikovi prizadevamo, da bi Logarska dolina ostala takšna, kot smo jo prejeli v upravljanje od naših prednikov – divja, naravna in čista –, smo s pomočjo evropskih sredstev izvedli energetsko prenovo objekta. Hišo ogrevamo s sodobno pečjo na lesno biomaso (z lesnimi sekanci iz bližnjega gozda), namestili smo sistem rekuperacije in v celoti zamenjali stavbno pohištvo. S tem mislimo in delujemo zeleno za zeleno prihodnost. Idej za sonaravno poslovanje, bivanje in življenje je še veliko. Korak za korakom bomo še naprej udejanjali smele načrte.

Poskrbimo za zdravo in okusno hrano
V partnerstvu z lokalnimi in ekološkimi dobavitelji skušamo pred gosta vselej postaviti okusne obroke, pripravljene iz lokalno pridelanih, ekoloških sestavin.

Zmanjšujemo uporabo plastične embalaže
S skrbno in premišljeno nabavo zmanjšujemo uporabo plastične embalaže.

Svetlobno onesnaževanje
Z zamenjavo klasične zunanje razsvetljave z varčnejšo in zastrto smo omejili svetlobno onesnaževanje.

Skrbimo za kontrolirano uporabo vode
V Logarski dolini je vode sicer dovolj, a se zavedamo, da vsaka kapljica šteje. Hiša Ojstrica je oskrbovana z okusno izvirsko pitno vodo iz bližnjega izvira Ivovec. Zato vam, dragi gosti, priporočamo, da si vodo iz pipe postrežete v steklenih vrčih in kozarcih, ki so na voljo v sobah, brez uporabe plastenk.

Zmanjšujemo porabo električne in toplotne energije
Z vašo pomočjo, naši skrbni gosti, zmanjšujemo porabo vode, električne in toplotne energije ter pralnih sredstev. Zato rjuhe menjamo na 4 dni, brisače pa glede na želje in potrebe gosta. V hiši uporabljamo ekološka čistila, gostom je na voljo ekološka kozmetika.
Hvala za vašo podporo in sodelovanje pri ohranitvi čarobne, čiste narave krajinskega parka Logarska dolina.

Hvala za vašo podporo in sodelovanje pri ohranitvi čarobne, čiste narave krajinskega parka Logarska dolina.